2014. 10. 22.

8 KREATÍV ÖTLET AZ 123RF-TŐL, AMIVEL SZÍNESEBBÉ VARÁZSOLHATJA ÜZLETI ÉLETÉT

Ez egy csodálatos időszak az üzleti dokumentumok számára.

Nézzünk szembe a tényekkel: volt már egy-két borzasztó évtizedük is. Minden bizonnyal mosolyogva gondolnak vissza azokra az évekre, amikor mindössze egy üres írógéppapírral indultak. Olyan közeli emlék, amikor a számítógépek színesre váltottak és még közelebbi, amikor a Word átvette a hatalmat.

Aztán elérkezett a legnagyobb változás, amely mindörökre megváltoztatta a dokumentumaink kezelését. Ez pedig nem más, mint a „felhő” alapú üzleti eszközök, a webes alkalmazások, a folyamatos e-mail értesítések és a file megosztások.

A korlátlanul megosztható és a közös munkára tökéletesen alkalmas eszközök (mint a Google Drive, SlideShare és Dropbox) eljövetelével egy időben néhány különleges dolog történt a régi unalmas dokumentumainkkal, amiket csak nemrégiben kezdtünk el megszeretni.

A két dolog között kezdenek elmosódni a határok. Ha úgyis minden anyagunk online, akkor nem mindegy, hogy egy üzleti javaslatról beszélünk vagy egy befektetőknek szánt prezentációról? Esetleg sajtóközleményről vagy egy összetűzött infografikáról, hiszen ez mind lehet egy és ugyanaz.

Na és miért ne lehetne mindez gyönyörű, igényes és megosztható? Miért ne lehetne minden egyes dokumentum egy külön műalkotás?

Szóval a továbbiakban bemutatunk 8 módszert arra, hogy hogyan hozzuk ki a legtöbbet az unalmas dokumentumainkból, vizuális elemek használatával.

  1. Variáljunk! A változatosság gyönyörködtet, nem igaz? Tudatosan válogassuk össze az adott témához tartozó színeket, formákat, és a képek méreteit. Fontos, hogy a választott kép hűen képviselje a brand vagy márka mondanivalóját.

  1. Ne féljünk attól ami furcsa! Ez amolyan „vizuális figyelem felkeltés” Tökéletes eszköz arra, hogy a néző megálljon egy pillanatra, elgondolkodjon és újra megnézze az adott tartalmat. A furcsaság kiválasztása rendkívül jó taktika az ügyfelek érdeklődésének felkeltésére.

3. Ne legyünk túlságosan egyértelműek. Egy „kapcsolat” menüpont illusztrálásához egy telefonról készült fotó a legegyértelműbb, nem? Nos…igen de ennél sokkal jobbat is kitalálhatunk! Ami nem annyira nyilvánvaló az sokkal érdekesebb is lehet.

  1. Legyünk egy kicsit elvontabbak!  Még ha a fotónk néhány lépés távolságra is van a témánktól, össze lehet majd kapcsolni őket. Próbáljunk ki egy UFO-t a korábban említett „kapcsolat” menüpontnál vagy használjunk egy hal fotót egy italokkal kapcsolatos slide-on. Engedjük a képzeletünket, asszociációnkat szárnyalni és ne féljünk az elvontságtól.

  1. Kerüljük a clip art-ot. Mondjunk „nem”-et a rajzfilm kézfogásra és a gondolat buborékos kérdőjelre. Annyi gyönyörű fénykép áll rendelkezésre ezek illusztrálására, hogy miért ragadnánk le a 90-es évek megoldásainál?

  1. Játsszunk az érzelmekkel! Mielőtt elhelyeznénk a következő fotót, kérdezzük meg magunktól: „Hogyan hatna rám ez a kép?” Amennyiben a válasz a „közömbösen” lenne, válasszunk másikat! Érzelmeket kell kiváltanunk ha azt akarjuk, hogy a dokumentumin hatásos legyen.

  1. Vizsgáld meg mi a menő! Az analitics alkalmazások segítségével minden eddiginél könnyebben vizsgálható, hogy a vizuális tartalmak milyen reakviókat váltanak ki. Vizsgáld meg a dokumentumodat egy olyan eszközzel, amely megmutatja, hogy ki, mikor és milyen oldalakat látogat. Ezen információk birtokában könnyebb a választás.

  1. Vizsgáljuk meg a teljes portfóliót! Nyilvánvaló talán de egy tartalom felhasználása nem korlátozódik csak az adott dokumentumra. A vizuális tartalmak üzleti felhasználására szánt idő megtérül. Érdemes hasonló módszerekkel átvizsgálnunk a teljes üzleti portfóliónk összes elemét (weboldal, közösségi portál oldalak vagy e-mail sablonok) hogy biztosak lehessünk a sikerben.

Ön hogyan használja a vizuális elemeket a vállalkozása fellendítésére? Szóljon hozzá és mondja el!