Mit tegyünk, ha felszólítást kapunk jogtalan képfelhasználás miatt?

A jogosulatlanul használt vizuális tartalmak időzített bombák az online megjelenéseinkben.

Több külföldi ügyvédi iroda ( Pl.: Fechner Legal, CopyTrack, stb… )kap megbízást nap mint nap fotósoktól, az alkotásaikat jogszerűtlenül használók lefülelése és megbüntetése ügyében. A szerzői jogban jártas, kimondottan erre szakosodott jogászok nem is restek 3-5000 eurós büntetési felszólítások kiküldésében. Mit tegyünk, hogy ne szaladjunk bele egy ilyen költséges pofonba?

Nézzük a jogalapot:

Minden fotót, grafikát, hanganyagot és videó felvételt véd az elidegeníthetetlen szerzői jog! A szerző erről ugyan lemondhat, de ezt a döntését minden esetben jelezni kell a felhasználói feltételekben. Amennyiben ezt nem teszi meg, a tartalom továbbra is szerzői jogvédelem alatt áll, függetlenül attól, hogy a szerző bármilyen erre vonatkozó jelet (aláírás, szerzői megjelölés, vízjel, stb..) hagyott volna rajta. Az alkotó ezen jogkörével élve az általa készített alkotás közléséről, értékesítéséről, megjelenéséről rendelkezni jogosult. A tudta nélkül való felhasználása egyszerű jogsértés.

„Hogyan jöttek rá?”

A jogaikkal élni kívánó szerzők felkeresnek egy jogvédelemmel foglalkozó irodát és a digitalizált portfoliójukat feltöltik az erre fejlesztett szoftverbe, ami az internetet átfésülve kiadja a fotós, grafikus, videós anyagaival talált azonosságokat. A fellelt tartalmakkal ékesített weboldalak, közösségi profilok, landoló oldalak domain regisztrációi alapján képzett listát pedig összevetik a szerző dokumentált licenc értékesítéseivel. Ha egy oldal bejegyzett tulajdonosa, vagy az oldalon megnevezett tartalomkészítő –marketing -, web fejlesztő -,  pr – ügynökség nem szerepel a hivatalos licenc vásárlók között, megy a felszólítás és a vaskos büntetési tételt említő levél.

„Gyorsan eltávolítom az oldalamról!”

Ez talán az egyik leggyakoribb és legrosszabb reakció, amit kiválthat egy ilyen felszólítás. A jogosulatlan felhasználásról a szerzői jogokkal foglalkozó iroda, dátumozott, jól dokumentált, bizonyító erejű képet ment le a felszólítás kiküldése előtt. Amennyiben a büntetésről szóló levél megnyitását követően a kifogásolt tartalom lekerül a webhelyről, az felér egy beismerő vallomással, de legalábbis a jogsértésre utaló magatartásnak minősül. Az ügy pontos tisztázásáig, érdemes az eddigi helyén hagyni a tartalmat!

„De én ezért az oldalért, designért, képért, videóért fizettem.”

Mint bárki más, a jogászok sem tévedhetetlenek. Lehet, hogy egy teljesen jogszerűen felhasznált kép alapján vegzálnak minket. Ebben az esetben elég, ha igazoljuk a licenc beszerzésének jogszerűségét, ami vagy egy fotóügynökségi letöltési listával, vagy egy a tartalom elkészítőjével kötött szerződéssel megtehetünk. A fotóügynökségek alapból garanciát vállalnak a felhasználási feltételeiket betartó ügyfeleik jogi sérthetetlenségére, de nagyon fontos, hogy mindenkivel, akit bármilyen tartalomgyártással bízunk meg legyen szerződésünk, ami az összes felhasznált anyag jogszerűségére külön kitételt tartalmaz!

Amennyiben rendelkezünk fotóügynökségi, vagy tartalomkészítő ügynökségi szerződéssel, a „labdát tovább dobva” jogosan várhatjuk el szerződött partnerünktől, hogy kiálljon az érdekeinkért.

Tartózkodjunk a „lepapírozatlan” szívességből gyártott tartalmaktól, hiszen itt egyértelműen a mi cégünk üti meg a bokáját, az oldalunkra, közösségi médiaprofilunkra felkerülő jogtalan felhasználások miatt.

„Ingyenes adatbázisból töltöttem le a képet.”

A díjmentesen felhasználható tartalmakat összegyűjtő oldalak is tartalmaznak felhasználási feltételeket. Ezek szabályozzák, hogy mire és meddig lehet használni a letöltött anyagokat. Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a restrikciókat, tudtunk nélkül is jogosulatlan felhasználókká válunk. Az időkorláttal ellátott felhasználásoknál figyelnünk kell rá, hogy az adott tartalmat meddig hagyhatjuk fenn az oldalunkon.

„Mi tegyek, ha felfedezték az a jogsértést?”

A kibúvók keresése nem igazán célravezető. Az ügyben eljárók, már minden mentegetőzési formával találkoztak és megfelelően immunisak ezekre a gyenge próbálkozásokra. Példaként összegyűjtöttük a 10 legnépszerűbb kifogást. Ezek puffogtatása helyett érdemes konstruktívan állni a helyzethez, ezzel talán mérsékelni a büntetés mértékét. A szerzői jogdíjjal kapcsolatos ügyek jelentős része peren kívüli egyességgel zárul. Mi is igyekezzünk erre törekedni.  

Csak az online tartalmakkal bukhatok le?

A kémrendszerek már nem csak a digitális vízjelek alapján keresik a képeket, hanem a legnagyobb képkeresők mintájára színek és vonalrendszerek alapján fedik fel az azonosságokat. Ezért az offline kiadványok szkenelt oldalain megtalálható képeket, a kültéri plakátokról készült fotókon megtalálható tartalmakat, vagy az üzletdekorációról készült képeken felfedezhető illegális tartalmakat is lefülelik.

Hogyan tehetem bombabiztossá a kommunikációmat?

  • Ellenőrizzük, pontosítsuk a tartalomkészítőkkel kötött szerződéseinket.
  • Távolítsuk el a kétes helyről származó tartalmainkat
  • Minden tartalombeszerzésünket számlával és vagy letöltési listával igazolható forrásból intézzük
  • Gondoskodjunk a médiafelületeinken megjelenő tartalmak forrásmegjelöléséről
  • Jelezzük a tartalomgyártással megbízott céget az impresszumban
  • A közösségi médiafelületeinket se felejtsük ki az ellenőrzésből
  • Jogosulatlan felhasználási vád esetén kérjük szakember segítségét

Ezzel a néhány ellenőrzéssel és elővigyázatossággal eltüntethetjük az időzített bombákat online kommunikációnkból.

További információkért és segítségért hívja 24 órás magyarországi ügyfélszolgálatunkat a 06-30-844-07-61-es számon.