Ismét egy önmagát autodidakta módon képző fotóssal beszélgettünk, aki a kevés felszerelés híve és azt tanácsolja a kezdő stock fotósoknak, hogy soha ne hagyják, hogy eltántorítsa őket céljuktól a negatív gondolatok.

Mióta foglalkozol fotózással? Emlékszel rá, hogy mikor vettél a kezedbe először igazi fényképezőgépet?

Igen, tisztán emlékszem. 2002 őszén a NatGeo hatására kezdtem el bújni a könyveket. Akkor döbbentem rá, hogy fotós, azon belül is természetfotós akarok lenni. 60-70 könyvtári könyv kiolvasása után megvettem az első szettemet: egy Nikon F65 SLR vázat két objektívvel.

Mi vagy „civilben”?

Reklámfotósnak tartom magam, de emellett családi vállalkozásban a feleségemmel csinálunk egy outlet webáruházat is.

Tanultad a szakmát, vagy autodidakta módon sajátítottad el az alapokat?

Teljesen autodidakta vagyok. Soha egy workshopon sem jártam. Ez most annyiból furcsa, hogy én magam viszont már tartok workshopkat is. Egyszer beiratkoztam az OKJ képzésre, de miután meghallottam, hogy miket fogunk tanulni, inkább nem is kezdtem el.

Mik a kedvenc témáid? Melyik területe az a fotográfiának, amiben igazán erősnek érzed magad?

Az emberek a tájban – ez érdekel a leginkább. Ezen belül is az előre megtervezett kompozit képekkel foglalkozom szívesen, nem ritkán 8-10 képből állítom össze a végleges képet. Kialakult egy stílusom, amiről, nagy örömömre, most már felismerik a képeimet. Ezen kívül a tájkép készítés is nagyon kedvelt időtöltésem.

Van-e mestered, akinek a legtöbbet köszönheted? Kit tekintesz példaképednek a magyar fotósok közül?

Nincs mesterem, nem is volt. Külföldi reklámfotósok technikáit elemeztem, faltam a könyveket, millió tutorialt néztem korábban. Erik Almas nálam a favorit.

Milyen felszereléssel dolgozol?

Jelenleg Nikon fullframe rendszerrel és Nikon optikákkal dolgozom. A kevés felszerelés híve vagyok. Sokan nem hiszik el, de eladtam az objektívparkom egy részét már több éve. Jelenleg egy Nikon 24-70 f/2,8 és egy fix 85mm-es lapul a táskámban.

Van-e olyan eredményed, amire igazán büszke vagy?

Igen, van több is. A Danone, a Nestlé és a Cosmopolitan többszöri megjelenéseimre büszke vagyok, de összességében mindig örülök, ha viszontlátom egy-egy képem valahol.

Volt-e részed olyan meglepő, vagy vicces szituációkban, amit a fotózásnak köszönhetsz?

Még a természetfotós időszakomban volt, hogy bent ültem a lessátorban hajnalban, mikor benézett alul egy róka. Nagyon megijedtem, de soha nem felejtem el, utólag már nevetek rajta.

Melyek azok az álmok, amik beteljesítésre várnak? Van-e az a helyszín/téma, amire igazán vágysz, hogy megcsináld, eljuss és lefotózd?

Igen, tervben van egy nagy projektem, ami nem is igazán stock, hanem önmegvalósítás, de sok idő és sok pénz szükséges hozzá. A régi elfeledett szakmákat szeretném megfotózni, hiteles helyszíneken, korhű ruhákban és hozzájuk illő karakterekkel, mesés, festményszerű színvilágban.

Hogy látod a stock fotózás helyzetét?

Nagyon hígul a piac, úgy érzem, nem lesz jó vége, ha az ügynökségek nem tesznek valamit. Ez a képmennyiség, amit feltöltenek mostanában, elképesztő, szerintem már a vevők sem látják a fától az erdőt. A minőségi szórás is hatalmas, szerintem itt kellene rendet tenni, új oldalakat létrehozni és meghívásos alapon prémium gyűjteményeket kínálni.

Mit tanácsolsz a kezdő stock fotósoknak?

Ne foglalkozzanak a negatív szavakkal, csak csinálják, legyenek kitartóak, mert meghozza a gyümölcsét. Igaz, egyre nehezebb, de 100 feltöltött kép után ne várjanak csodát és ne adják fel, ha a kezdetekben nem jönnek az eredmények.
Engem is sokan le akartak beszélni róla, de csináltam, csináltam és csináltam. Nincs több tízezer képem, de ez a közel háromezres portfólió is már szépen teljesít.

Kérlek, mutasd be az 5 kedvenc képed!

Ez alábbi képet a lakhelyem közelében, az Orfűi völgyben készítettem hajnalban, napkeltekor.
Nagyon szeretem, megnyugtat, mikor ránézek.

© Zsolnai Gergely

A második kedvencem szintén egy tájkép. Egy barátommal túráztunk két éve az olasz dolomitokban.

© Zsolnai Gergely

A harmadik kép egy katalógus fotózás mellékterméke. Egy szépségkirálynőt fotóztunk, mikor kipattant a fejemből az ötlet, a többi már Photoshop. A lombkorona, a vár, a mező, a madárka mind-mind külön összetevőként került a képre.

© Zsolnai Gergely

A negyedik kép szintén egy kompozit. Vonz a régi idők barbár, viking életmódja, történelme és nem utolsó sorban ez az egyik bemutató kép a workshopokon, így közel áll hozzám. Közösen készítjük el a résztvevőkkel.

© Zsolnai Gergely

Az ötödik kedvenc egy régebbi páros szerelmes fotósorozat egyik képe. Gyönyörű reggeli fények voltak és valahogy nekem ebben a képben minden benne van, ami egy szerelmes párt jellemez. Eladásban is a top képeim közé tartozik.

© Zsolnai Gergely

Zsolnai Gergely portfóliója az 123RF.com oldalon itt tekinthető meg.

További képek a zsolnaigergely.hu oldalon.