2015. 06. 08.

Engedd meg, hogy 6 jó tippet adjunk a „tökéletes fotó” elkészítéséhez!

A megvilágítás kulcsfontosságú

A fény ingyenes és képes feljavítani, vagy tönkretenni egy képet. Különösen a tájfotózásban játszik kiemelt szerepet, itt elengedhetetlen figyelem bevenni, hogy a helyszínre hogyan is esik a fény. A legértékesebb időszak közvetlenül a napfelkelte utáni, vagy a naplemente előtti egy óra, mert ilyenkor lágy, aranyárnyalatú a fény, amely bármilyen fotótémát feljavít. A nap közepén, délkörül a legrosszabbak a körülmények a fotózáshoz, mert az erős napsütés nemkívánatos árnyékokat eredményez. Egy szó mint száz, minden körülmények között vegyük figyelembe az adott fényviszonyokat és annak megfelelően álljunkneki a fotózáshoz!

Beállítás

 

A megfelelő beállítás nagyon fontos egy jó kép elkészítéséhez, szóval érdemes elsajátítani néhány jól bevált módszert, mint pl. a gyakran emlegetett harmadolós beállítási technikát: osszuk fel a képünket harmadokra, 2 vízszintesés 2 függőleges vonal képzeletbeli elhelyezésével, majd a képünk kulcstémáját ez vonalak bármelyik metszéspontjára helyezzük el! Ne feledjük, hogy a teljes középpont nem mindig a legjobb elhelyezés. Alternatív megoldásként használhatjuk a táj körvonalait is sorvezetőnek, mint ahogy az alábbi képen is látható. Ezzel egyedi nézőpontot kölcsönözhetünk a képnek és ami a legjobb benne: nem kerül semmibe.

Használjunk állványt

Igaz, hogy ezen eszközbeszerzésébe kell némi pénzt fektetnünk, de megéri az árát. Egy háromlábú állvány nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eggyel magasabb szintre jussunk, a bemozdulás tönkretesz minden képet. Nem kell feltétlenül a legdrágább márkájú állványt beszereznünk, de fontos, hogy stabil legyen, hogy alacsonyabb zársebességgel is lehessen fotókat készíteni vele. Ingyenes megoldás, ha az erre alkalmas, stabil tereptárgyakat, álványként használjuk. A léyeg, hogy a bemozdulást elkerüljük!

Legyünk kreatívak!

Itt a tökéletes alkalom, hogy megmutassuk a kreativitásunkat és hogy kipróbáljunk különböző nézőpontokat, így tehetjük érdekessé és naprakésszé a képeinket. Például ha már hozzászoktunk, hogy mindig ugyanabból a magasságból lőjük el a fotóinkat, akkor variáljuk ezt alacsonyabb, vagy magasabb nézőpontokkal. Ezt lehajolással, letérdeléssel érhetjük el, hogy felfelé nézzünk, vagy éppen magasabbra mászással, hogy madárperspektívát kapjunk. Kísérletezzünk más objektívek, vagy különböző záridők kipróbálásával, pl. fotózzunk egy táncost alacsonyabb záridővel, így érdekesebb képet kapunk. Bármivel próbálkozhatunk, a lényeg, hogy élvezzük a fotózást!

Vágjunk bele bátran

Teljesen elfogadott dolog a fotók utólagos szerkesztése, de érdemes megvágni, vagy éppen kiszélesíteni a széleket a jobb hatás elérése érdekében. Egy téglalap alakú kép megvágása négyzetessé, érdekesebbé teheti a képet. A vágással szorosabbá is tehetjük a kompozíciónkat, ha eltávolítunk róla mindenzavaró, vagy felesleges részletet, vagy csak korrigálunk egy kicsit a túl széles látószögű objektíven.

 

Jegyzeteljünk

A fotózásban mindig lesz hova fejlődnünk, ezért érdemes jegyzeteket készítenünk a fotóink beállításairól, mert ezek a feljegyzések jól jöhetnek még a későbbiekben. Különösen akkor jön ez jól, amikor hibázunk, mert így elkerülhető lesz, hogy ugyanabba a hibába essünk a következőalkalommal is. Egy jó digitális fényképezőgép egyszerűbbé teszi nekünk a jegyzetelést, mert az olyan adatok, mint a rekesznyílás, zársebesség és a főbb beállítások tárolódnak az adott képfile-ban, így egyszerűen visszakereshető. Ettől függetlenül érdemes egy jegyzetfüzetet magunkkal vinnünk, hogy lejegyzetelhessünk más információkat is, mint pl. a helyszín, időjárási viszonyok és az expozícióadatai.

Remélhetőleg hasznát veszitek majd ezeknek a tanácsoknak akár fotós karrierről, akár csak hobbiról legyen is szó. Kérjük, hogy oszd meg az érdekes tapasztalataidat a fenti technikák kipróbálásával kapcsolatban!